Log ind

Anbefalet efterårslæsning

#

 

Skærmbillede 2023-10-03 kl. 14.58.06.png

Djursland besat 1940-45. Tysk besættelse, af Mogens Møller. Books on Demand.  Link

Hvorledes den tyske Værnemagt etablerede forsvarsværker, flyvepladser og andre installationer i Djursland beskrives i denne bog. Det store byggeri blev gennemført ved hjælp af danske entreprenører, dansk arbejdskraft og med regeringens billigelse.

Kampen om Taiwan, af Jonas Parello-Plesner. Gyldendal. Link

Spændingen imellem Kina og Taiwan lader ikke til at forsvinde lige med det første. I denne bog beskriver forfatteren konflikten som det opleves af taiwanerne. For hvis man skal tro Xi Jinpings udmelding om, at Taiwan vil komme tilbage til moderlandet inden 2027, så tiden knap, og den nuværende verdensorden vil endnu engang forandres.

Den perfekte officer. Hvad krigshistorien kan lære os om ledelse, af Henrik Bering. Lindhardt og Ringhof. Link

Med udgangspunkt i en række kendte officerer fra Napoleonskrigene og frem til i dag, beskriver forfatteren igennem en serie casestudier, hvorledes officererne inspirerede hinanden til deres virke. Fantasiens betydning er en væsentlig medspiller og dens betydning fremhæves løbende igennem bogen.

Den falske løjtnant. Den sande historie om storstikkeren Sven Hazel, af Martin Q. Magnussen. Grønningen 1. Link

En af dansk litteraturs store navne er Sven Hazel som i en årrække udgav erindringer fra sin tid som frivillig soldat i tysk tjeneste under Anden Verdenskrig. Det var ikke småting Hazel oplevede under krigen og der hersker da også lidt uklarhed over, hvorvidt Hazel overhovedet skrev om det han havde oplevet. Forfatteren bringer i denne bog nyt om personen og fænomenet Sven Hazel. Der venter læseren noget af en overraskelse, lover forlaget.

Danske jøders liv og død i Theresienstadt, af Silvia Goldbaum Tarabini. Gyldendal. Link

På baggrund af interviews, brevvekslinger og meget andet, fortæller Tarabini om de danske jøders ophold i koncentrationslejren Theresienstadt under Anden Verdenskrig. Godt 18 måneder opholdt de danske jøder sig i Theresienstadt, før de blev evakueret af de hvide busser.

Taiwan. Politik, historie og samfund, af Troels Kjems Petersen og Simon Rom Gjerø. Fyrdenlund. Link

Spændingerne i Taiwan har været på dagsordenen i et stykke tid, og i lyset af dette, bringer Frydenlund en et-binds værk om øen. Bogen er inddelt i tre hovedafsnit, som omfatter befolkningssammensætning, samfundsform, historie, politik og økonomi, samt en aktuel status i forhold til resten af verden.

1864. Hvad lærte eleverne? Om nederlaget og historiebrug i skiftende tiders skolebøger, af Jens Aage Poulsen. Syddansk Universitetsforlag. Link

Hvorledes fortællingen om Anden Slesvigske Krig er blevet fremlagt i skolebøger på både folkeskoleniveau og gymnasieniveau, bliver i denne titel præsenteret og diskuteret.

Kurs mod friheden, af Søren Frandsen og Lennart Rasmusson. Museum Nordsjælland. Link

I oktober 1943 blev talrige jøder fragtet til Sverige. Mange af disse tog flugten via Gilleleje, og denne bog fortæller om aktionen, som i øvrigt også omfatter modtagelsen og samarbejdet på den svenske side.