Log ind

Anbefalet læsning - Læseliste for Hærens Kadetter

#

Hvordan kan du få et nyt og bredere perspektiv på dit arbejde som kadet på Hærens Officersskole?

Vi mener, du kan få perspektiv på dit arbejde, ved at læse militær- og krigshistorie. Derfor har vi lavet en læseliste med bøger vi foreslår du kan nyde godt af i foråret 2024.

Det er bredt anerkendt, at studier i faglighed forbedrer den professionelle tilstand og udvikler den enkelte i sin profession. For Hærens vedkommende har krigshistorie længe været en integreret del af uddannelsen, hvor generationer af officerskadetter har modtaget undervisning i forståelsen og anvendelsen af krigshistoriske begivenheder som en del af den faglige dannelse og uddannelse som førere, ledere og taktikere.
Som lærere i krigshistorie på Hærens Officersskole ser vi studiet af militærhistorie som en mulighed for at skærpe din faglige identitet og reflektere over profession som officer i Hæren.

Studiet af militærhistorie er, efter vores opfattelse, grudlaget for den militære realitet, vi i dag oplever og er en del af. Doktriner, enheder, operationer, føring, alt det vi forbinder med krigsførelse, har baggrund i militærhistorien. Principperne, som vi i dag analyserer og øver os i, har som oftest dybe rødder og det har ofte været krigshistoriske eksempler, der har tjent til inspiration for førere og ledere på slagmarken eller på skolerne.

Vi vil med denne læseliste forsøge at hjælpe jer til at komme i gang eller videre med at studere krigshistorie uagtet baggrund og tjeneste.   

Ordet læseliste kan medføre mange forskellige associationer. For nogle vil det være inspirerende og en mulighed for at få indsigt i et ukendt område. For andre vil det være en opremsning af selvfølgeligheder eller et stykke papir med mangler.

Formålet med denne læseliste er at inspirere og måske udfordre. Det er ikke meningen, du skal kopiere eksemplerne fra læselisten, men du skulle gerne kunne hente ideer og inspiration. Krig har en bestandig natur, der gør det muligt at inddrage militærhistorien i vores dagligdag. Krigens karakter er foranderlig og fordi der selvfølgelig er forskel på langbuer og ATMOS artilleripjecer, skal man netop ikke kopiere eksemplerne.
Ved at forholde sig kritisk tænkende til bøgerne på læselisten, kan du uddrage relevant lære og dermed sætte sit daglige arbejde i perspektiv.

Vores udgangspunkt er at give eksempler på bøger, der beskriver forskellige emner, tider og niveauer i krigsførelsen. Læselisten er en indgangsvinkel til de bøger, vi i Sektion for Krigsstudier selv er blevet inspirerede af.

Skolechefen har angivet de bøger, han mener, er relevante og inspirerende og som kan hjælpe dig videre i dit arbejde som soldat og officer.

Det er ikke sikkert, du synes det samme, men så er du i gang med at læse – og det er det vigtigste.

Major Adam Buschard v. Institut for Strategi og Krigsstudier, anbefaler:

Eric Maria Remarque, forord af Klaus Rifbjerg. Intet nyt fra Vestfronten. Danmark. 2014, oprindeligt udgivet i 1928.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.03.34.png

Intet nyt fra Vestfronten er en alletiders klassiker skrevet af Erick Maria Remarque. Lev dig ind i skyttegravenes forfærdelige begivenheder og oplev Første Verdenskrig helt tæt på.

...

Niall Ferguson. Civilisation, Vesten og resten. USA. 2014.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.03.58.png

Verdens civilisationer, sammenligninger mellem den og baggrunden for den vestlige samfundsforms overherredømme er temaerne i denne interessante bog af den fremtrædende britiske historiker Niall Ferguson.

...

General Tommy Franks. American soldier. USA. 2009

Skærmbillede 2024-03-06 kl. 22.54.41.png

Den øverstbefalende for USA's Centralkommando fra juli 2000 til juli 2003, general Tommy Franks skrev historie ved at føre amerikanske styrker og koalitionsstyrker til sejr i Afghanistan og Irak - de afgørende kampe, der startede krigen mod terrorisme. I denne medrivende erindringsbog fortæller general Franks sin rejse fra en drengetid i en lille by i Oklahoma og Midland, Texas, gennem et helt liv i militærtjeneste – inklusive hans heroiske tur som artilleriofficer i Vietnam, hvor han blev såret tre gange.

...

Major Allan Slott v. institut for strategi og krigsstudier, anbefaler:

Rick Atkinson. An Army at Dawn/The Day of Battle/The Guns at last Light - WWII 1942-45. USA. 2013.

Skærmbillede 2024-03-06 kl. 23.13.04.png

Fra krigen i Nordafrika til invasionen af Normandiet fortæller Rick Atkinsons befrielsestrilogi om de kampe, der førte til de allieredes sejr i Anden Verdenskrig.

...

Sydney Jary. 18 Platoon - WWII 1944-45. England. 1987.

Skærmbillede 2024-03-06 kl. 23.27.23.png

I denne bog fortæller den tidligere britiske hærofficer Sydney Jary om sine oplevelser under 2. verdenskrig. Bogen giver et stort indblik i delingskommando under krigen og er generelt et interessant værk for folk, der interesserer sig for ledelse under krig.

...

Jim Frederick. Black Hearts. USA. 2010.

Skærmbillede 2024-03-06 kl. 23.43.15.png

Dette er historien om en lille gruppe soldater fra den 101. luftbårne divisions sagnomspundne 502. infanteriregiment – en enhed kendt under navnet "the Black Heart Brigade." Udstationeret i slutningen af 2005 til Iraks såkaldte Dødstriangel, en kødkværn lige syd for Bagdad, befandt Black Hearts sig på uden tvivl landets farligste sted på det farligste tidspunkt.

...

Major Kristian Lindhardt v. institut for strategi og krigsstudier anbefaler:

Bernard B. Fall. Hell in a very small place. USA. 1966.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.04.24.png

Denne grundig og afslørende beretning om det historiske vendepunkt i Vietnams lange kamp skildrer slaget om Dien Bien Phu i 1954. Bogen er skrevet af den berømte reporter Bernard B. Fall og er et medrivende militærhistorisk værk.

...

Avigdor Kahalani. Heights of Courage. Israel. 1975.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.04.50.png

Avigdor Kahalani, chef for en kampvognsbataljon på Golanhøjderne under Yom Kippur-krigen, beskriver i denne medrivende bog sine oplevelse i The Heights of Courage. Begyndende med en beskrivelse af den indledende syriske offensiv, fortæller han sine mænds personlige bestræbelser, deres frygt og ambitioner samt deres følelsesmæssige og fysiske vanskeligheder undervejs.

...

Russell Lewis. Company Commander. USA. 2012

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.05.02.png

I 2008 ledte major Russell Lewis et kompagni på to hundrede soldater fra den britiske hærs legendariske faldskærmsregiment på en seks måneder lang tur i den farligste del af Afghanistan. Bogen er en sand leders historie – en unik og levende blanding af frontlinjekampe, strategisk beslutningstagning og en intenst personlig og inspirerende beretning om en tid i det mest farefulde krigsteater på planeten.

...

Thor Hilton, Chef for Hærens Officersskole , anbefaler:

Cole C. Kingseed & Dick Winters. Beyond Band of Brothers: The War Memoirs of Major Dick Winters. USA. 2006.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.05.25.png

Denne bog fortæller historien om den legendariske kommandør Dick Winthers, som under 2. verdenskrig ledte det sagnsombårne ”Easy Company” – kendt fra tv-serien Band of Brothers.

...

Hal Moore & Joe Galloway. We Were Soldiers Once…And Young. USA. 1992.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.06.02.png

Dette er historien om, hvordan 450 soldater af 1. bataljons 7. kavaleri under ledelse af Hal Moore i november 1965 blev omringet af 2000 Nordvietnamesiske soldater under Vietnamkrigen. Bogen handler om disse mænds overlevelse og selvopofrelse for hinanden i en af krigens mest blodige og brutale kampe.

...

Kim Kristensen. Følg mig, Ledelse fra fronten. Danmark. 2015.

Skærmbillede 2024-03-07 kl. 16.06.16.png

Kim Kristensen har stået i de mest krævende situationer, en leder kan opleve. Som officer har han flere gange ført danske soldater i krig, hvor beslutninger i bogstaveligste forstand er et spørgsmål om liv og død. Med baggrund i egne erfaringer giver han samtidig en række effektive redskaber til at skabe en unik strategi med konstant fokus på hård træning samt viljen til at sætte drømmeholdet. Det er fundamentet for ledelse i verdensklasse.