Log ind

Skammen og det glemte. 1 – Katastrofen

#

Titel: Skammen og det glemte. 1 – Katastrofen

Forfatter / Tegner: Gregorio Muro Harriet / Alex Macho

Forlag: Evoke

Sider: 56 sider, Hardback; Farveillustrationer.

Vejl. pris: 179,- kr.

Anmelder: Simon Papousek

Rating: 3

I en villa i Valby driver det nye danske forlag E-voke sin distribution af tegneserier. Det er ægteparret, Lars og Lea Mejdahl Christiansen, der driver forlaget fra privaten. Her i efteråret 2020 udgiver E-voke seks nye titler, som tilføjes det ret omfattende katalog. Der står derfor papkasser overalt i parrets stue, men der er styr på det. Der går ikke mange øjeblikke før den tegneserie, der efterspørges, bliver hevet frem fra de fuldstændig identiske kasser. Forlaget har desuden et bagkatalog, som vækker interesse. E-voke distribuerer ligeledes udgivelser fra forlaget G.Floy Studies, som blandt andet har Garth Ennis’ forrygende to-bindsværk War Stories og den danske Lysbrigaden. De tre udgivelser har alle Anden Verdenskrig som sit hovedtema. Af andre titler med militært indhold kan nævnes serien Sauvage af Yann og Meynet, Kære Billy af Snejbjerg og Ennis, og snart udkommer serien Leningrads helte af Van Rijckeghem og Du Caju – en smagsprøve på denne kan ses på E-vokes hjemmeside. Redaktionen har fået fingre i den seneste udgivelse – Skammen og det glemte – som er bind et af to.

Historien udspiller sig i slutningen af 1800-tallets Filippinerne under den Spansk-Amerikanske krig. Årsagen til denne krig skal findes på Cuba, som på daværende tidspunkt var en del af det smuldrende spanske koloniimperium. De spanske oversøiske besiddelser var i perioden blevet færre og færre, idet de krævede løsrivelse og selvstændighed fra spansk overherredømme. USA havde stor interesse i Cuba, og var blandt andet tilstede i Caribien med flådefartøjer. Et af disse – USS Maine – sprang i luften, mens det lå i cubansk havn, og den amerikanske presse var ikke sene til at udnævne Spanien som den skyldige. Spanien var militært tilstede på Cuba, og strides mod cubanske revolutionære styrker, som tillige blev støttet af USA. Gnisten fik forholdet mellem USA og Spanien til at blusse op, ikke kun på Cuba men også på Filippinerne i Stillehavet.

I Skammen og det glemte følger læseren den unge Felix, som må tage fra Spanien til Filippinerne og deltage i nedkæmpelsen et oprør dér. Felix’ bror José er allerede på Filippinerne, og frister en tilværelse som alt andet end sin øverstbefalendes yndling. Læseren følger Felix’ rejse fra Barcelona til Port Said for endelig at ankomme til Manila. Undervejs skifter historien fra Felix’ oplevelser til José’s i Filippinernes jungle ved Baler. I Manila bliver Felix involveret i et komplot mod en derboende spansk erhvervsmand, samtidig med at José udkæmper voldsomme kampe mod både de filippinske oprørere, internt i det spanske regiment, med svigtende moral og loyalitet. Hvad bind 2 vil afsløre kan, af gode grunde, ikke skrives her, men spændende er det.

Udgivelsen er virkelig flot. Tegningerne står skarpe, og leder tankerne hen på Hermann’s Bernard Prince i tegnestil. Der bliver ikke lagt fingre imellem i det grafiske, og man kan kun glæde sig til næste bind i serien. I mellemtiden kan man på Netflix se den spanske 1898 – de sidste på Filippinerne, så man kan blive en smule klogere på denne, for et dansk publikum, givetvis knap så kendte krig.

Boganmeldelse
Publiceret den 12. feb. 2021
Kommentarer i denne artikel: 0

DEL

Tags

Relaterede artikler

Emner